در این مقاله می خواهیم مطالبی را در خصوص مراقبت های بعد از جراحی بینی گوشتی بیان نماییم. به احتمال زیاد تا بحال شندیده اید که جراحی بینی گوشتی نسبت به بینی استخوانی از موفقیت کمتری برخوردار است و ممکن است نتیجه دلخواه به دست نیاید. این تصور غیر واقعی است. زیرا در صورتی که نکات قبل از جراحی و مراقبت های بعد از جراحی به درستی صورت نگیرد، هیچ عملی نتیجه دلخواه را به دنبال ندارد. برعکس این موضوع نیز صادق است. در صورتی که بیمار به نکات و مراقبت ها قبل و بعد از عمل به درستی عمل نماید می تواند به نتیجه دلخواه خود دست یابد. تنها موردی که ممکن است تفاوت دو نوع بینی استخوانی و گوشتی کمی محسوس تر باشد مربوط به نوع جراحی بینی فانتزی است. در بینی های گوشتی معمولا به علت درشت تر بودن ترکیب صورت و چهره و کم بودن غضروف بینی ممکن است این نوع بینی مناسب نباشد.
آشنایی با اقدامات بعد از جراحی بینی گوشتی
همانطور که توضیح دادیم مراقبت های صحیح بعد از جراحی می تواند یکی از راه های دستیابی به نتیجه مطلوب باشد. در این قسمت می خواهیم در خصوص اقداماتی که باید انجام شود تا هم میزان عوارض بعد از جراحی کمتر شود و هم زیبایی چهره تامین گردد، توضیحاتی را بیان نماییم. پس تا انتهای مطالب این مقاله را دنبال کنید.
تورم
معمولا تورم را یکی از عوارض بلااستثنا در جراحی های زیبایی می دانیم . بر اثر فشاری که به ناحیه جراحی وارد می شود احتمال ورم و کبودی در محل وجود دارد. این مورد می تواند برای بیمار آزاد دهنده باشد. بنابراین نیاز است که مراقبت هایی پس از جراحی صورت گیرد تا این عارضه به کمترین حد خود برسد. برای کاهش تورم نیاز است که به مدت دو هفته سر خود را بالاتر از بدن خود قرار دهید تا میزان خون رسانی به بینی کمتر شود و تورم کاهش یابد. برای اینکار بهتر است دو بالش زیر سر خود قرار دهید. در دو روز اول نیاز است که از کمپرس یخ بر روی محل جراحی استفاده نمایید. کمپرس یخ می تواند درد و تورم را در محل جراحی کاهش دهد.
برای اینکه پوست محل جراحی دچار سوختگی نگردد، بهتر است تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب نمایید. از کرم های ضد آفتاب و کلاه برای جلوگیری از تابش نور بر روی صورت خود استفاده نمایید. به هیچ عنوان بینی خود را بالا نکشید یا فین نکنید. این کار باعث می شود به بخیه های داخل بینی فشار وارد شود. یکی از مشکلات بعد از جراحی احساس گرفتگی در بینی وجود دارد که این مورد برای بیمار بسیار آزاد دهنده است. برای رفع این مشکل با پزشک خود مشورت نمایید و در صورت نیاز از اسپری بینی می توانید استفاده کنید. با این کار هم گرفتگی بینی برطرف می شود و هم به بینی آسیبی وارد نمی شود. در کنار گرفتگی احساس خارش نیز ممکن است در داخل بینی پیش آید. ولی باید دقت داشته باشید که به هیچ عنوان بینی خود را نخارانید.
تزریق کورتون پس از جراحی
عموما بعد از جراحی بینی گوشتی نیاز به تزریق کورتون می باشد. تزریق کورتون باعث کاهش تورم بعد از جراحی خواهد شد. در بینی های گوشتی میزان تورم بیشتر از بینی های استخوانی است. معمولا یک هفته پس از عمل این ماده بر روی قسمت هایی که ورم زیاد دارند تزریق و از حجم آن می کاهند. وجود تورم در قسمت پل بینی باعث بدشکل شدن ظاهر آن خواهد شد.
لزوم استراحت بعد از جراحی
نیاز مبرم بعد از هر جراحی ، استراحت و جلوگیری از تحرک است. انجام فعالیت های بدنی باید به شدت محدود گردد تا فشاری به بینی وارد نشود. به هیچ عنوان خم نشوید یا اجسام سنگین را از روی زمین برندارید. چون باعث خونریزی و درد خواهد شد. پس از دو هفته می توانید فعالیت های روزمره خود را تا حدی انجام داده و ورزش های سبک نیز انجام دهید. فعالیت های ورزشی دیگر را به چند ماه آینده بسپارید.
نکات دیگر
سعی کنید از خندیدن بلند، صحبت کردن زیاد بپرهیزید. در صورتی که عطسه و سرفه به سراغتان آمد سعی کنید فقط از راه دهان این کار را انجام دهید. عطسه می تواند برای بخیه هایی که در داخل و بیرون بینی زده شده، بسیار خطرناک باشد.
در صوتی که از عینک استفاده می کنید، تا برداشتن گچ اینکار را انجام ندهید. قرار گرفتن عینک بر روی پل بینی می تواند باعث ایجاد فشار و حالت گرفتن بینی شود. بخصوص در بینی های گوشتی که حجم غضروف نیز کم است، بهتر است به هیچ عنوان از عینک استفاده نکنید. بجای عینک نیاز است لنز طبی تهیه نموده و برای مدتی آن را در چشم خود قرار دهید.
بعد از جراحی نیاز است عادات غذایی خود را تغییر دهید. تا مدت یک هفته باید از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. می توانید غذاهایی که امکان پوره شدن را نیز دارند مصرف کنید. مرغ و گوشت یا سیب زمینی و سایر مواد غذایی را پوره نموده و در سوپ خود استفاده کنید. این کار ضمن تقویت قوای عمومی بدن، در تسریع روند بهبودی بسیار موثر می باشد.
مصرف داروها یکی از نکات مهمی است که باید به صورت دقیق و منظم انجام شود. بخصوص مصرف آنتی بیوتیک های تجویزی برای جلوگیری از عفونت محل بخیه ها و … بسیار ضروری می باشد. این داروها می تواند روند بهبودی را سرعت بخشیده و از عوارض ناشی از جراحی جلوگیری نماید.
مراجعات منظم به پزشک
نیاز است در زمان های تعیین شده در مطب جراح حضور پیدا کنید. بررسی محل جراحی و اقدامات لازم برای دستیابی به بهترین نتیجه با حضور منظم و به موقع در کلینیک یا مطب امکان پذیر است. اولین موعد یک هفته پس از جراحی است که بخیه ها در صورت غیر جذبی بودن کشیده می شوند . نیز گچ از روی بینی برداشته می شود.
کلام آخر
جراحی بینی گوشتی کمی ریسک بیشتر و به تبع آن نیاز به مراقبت های زیاد تری دارد. مراقبت های بعد از جراحی بینی گوشتی می تواند ضمن کاهش عوارضی مانند خونریزی، تورم، درد و … در نتیجه جراحی نیز بسیار تاثیر گذار است. انتخاب بهترین کلینیک جراحی بینی گوشتی می تواند در رسیدن فرد به بهترین نتیجه ممکن کمک بسیاری نماید. با این انتخاب، جراحی بینی بیمار توسط بهترین جراحان بینی و با پیشرفته ترین امکانات صورت خواهد گرفت.
مطلب فوق توسط نویسندگان تهران جراحی با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار تهران جراحی نمیباشد. (دکتر دهقان)