جراحی بینی استخوانی یکی از انواع جراحی ها در قسمت بینی است که برای افرادی که بنا به تشخیص پزشک دارای بینی استخوانی هستند انجام می گیرد. مراقبت های بعد از جراحی بینی استخوانی یکی از ملزومات موفقیت آمیز بودن جراحی می باشد. در این مقاله می خواهیم در خصوص اهمیت این مراقبت ها و نیز نحوه انجام آن ها مطالبی را بیان نماییم. پس اگر جزو افرادی هستید که در شرف انجام این جراحی هستید یا این عمل را انجام داده اید تا انتهای مطالب را دنبال کنید. جراحی بینی استخوانی یکی از حساس ترین عمل هایی است که در حال حاضر انجام می شود. این نوع عمل می تواند هم جنبه درمانی و هم جنبه زیبایی داشته باشد. این نوع جراحی می تواند نتایج بسیار خوبی داشته باشد ولی به شرطی که در انتخاب جراح دقت نموده و مراقبت های بعد از جراحی را جدی بگیرید.
احتمال تورم و خونریزی
یکی از عوارض جراحی می تواند تورم و التهاب بافت اطراف ناحیه جراحی باشد. این مورد در عمل هایی که جنبه درمانی دارد بیشتر هم می شود و می تواند آزاردهنده باشد. برای رفع این مشکل باید اقدامات و مراقبت های زیر را انجام دهید:
- حداقل به مدت دو هفته پس از جراحی سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید. می توانید از دو عدد بالش برای زیر سر خود استفاده کنید. با این کار میزان خون رسانی به این ناحیه کمتر شده و تورم کاهش می یابد.
- کمپرس یخ یکی دیگر از این راهکارها می باشد. البته باید در دو روز اول از کمپرس یخ استفاده کنید. این کار باعث کاهش درد و تورم در ناحیه جراحی می گردد.
- از قرار گرفتن در معرض نورخورشید نیز اجتناب کنید. در صورت نیاز و ضرورت بهتر است از کرم های ضد آفتاب و کلاه استفاده نمایید. هر دو ساعت نیز کرم خود را تمدید کنید تا پوست دچار آفتاب سوختگی نگردد.
- مراقب باشید کوچکترین ضربه و آسیبی به بینی وارد نشود. این کار می تواند موجب آسیب به بخیه ها و بافت داخل بینی شده و احتمال خونریزی را افزایش دهد.
- از بالا کشیدن بینی و فین کردن به شدت پرهیز نمایید. احساس گرفتگی در بینی با این کار برطرف نخواهد شد بلکه میزان تورم را بالا خواهد برد. ممکن است باعث خونریزی نیز شده و آسیب به داخل بینی وارد شود. می توانید برای تمیز کردن سوراخ های بینی از اسپری بینی استفاده نمایید البته باید تحت نظر جراح این کار را انجام دهید. همچنین از خاراندن بینی نیز اجتناب کنید.
شروع فعالیت های بدنی
توصیه می شود علی الخصوص در دو روز اول از بلند کردن وسایل سنگین و نیز خم شدن به شدت بپرهیزید. این کار باعث افزایش فشار در ناحیه جراحی شده و احتمال خونریزی را بالا می برد معمولا پس از دو هفته بیمار می تواند ورزش های سبک یا فعالیت های عادی را انجام دهد. برای سایر فعالیت های ورزشی 3 تا4 هفته زمان نیاز است. کوچکترین بی احتیاطی در این زمینه می تواند باعث خونریزی و نیز تورم بیشتر در ناحیه جراحی شود.
جلوگیری از عطسه
سعی کنید تا زمانی که پانسمان در داخل بینی قرار داده شده، از عطسه زدن با بینی جلوگیری نمایید. سعی کنید عطسه و سرفه فقط از راه دهان باشد.
استفاده از لنز بجای عینک
بعد از برداشتن گچ از روی بینی توصیه اکید می شود از عینک زدن خودداری نمایید. فشاری که از طریق عینک به پل بینی وارد می شود می تواند شکل آن را تغییر دهد. پس بهتر است در صورت ضرورت از لنزهای تماسی و طبی استفاده کنید.
تمیز نمودن داخل بینی
یکی از مشکلاتی که اغلب افراد در جراحی بینی استخوانی با آن مواجه هستند، تمیز کردن داخل بینی است. برای اینکار می توانید قسمت بیرونی آن را با گوش پاک کن آغشته به آب اکسیژنه یا هیدروژن پراکسید به آرامی و بدون اعمال فشارتمیز نمایید. پس از برداشتن پانسمان نیز باید بینی را روزی دو بار تمیز نموده و چربی های ترشح شده را از بینی خارج کنید. می توانید از اسپری های مخصوص برای تمیز کردن محل استفاده نمایید یا حتی محلول آب نمک نیز برای این کار مناسب است. زیرا مانع عفونت در محل جراحی می شود. موقع استحمام نیز معمولا یک هفته پس از جراحی است. ضروری است که پانسمان بینی خشک بماند، بنابراین مراقبت لازم را در این خصوص انجام دهید. در صورتی که به هردلیل این اتفاق افتاد به آرامی آن را خشک نمایید ، در غیر اینصورت و عدم نتیجه با پزشک تماس بگیرید.
برای برطرف نمودن زخم دلمه یا موکوز خشک شده در داخل بینی نیز از محلول آب اکسيژنه استفاده نمایید و محل را تمیز کنید. در صورتی که بخیه ها در خارج از بینی نیز وجود داشت بهتر است روزی چهار مرتبه با آب اکسیژنه تمیز گردند و برای جلوگیری از خشک شدن بخیه ها می توانید از آکوافوز یا وازلین کمک بگیرید. بخیه های داخل را نیز در صورت جذبی بودن با استفاده از گوش پاک کن آکوافور بزنید تا رطوبت آن ها حفظ شود. حفظ رطوبت این ناحیه باعث آرامش بیشتر بیمار و راحتی او خواهد شد.
عادات غذایی
توصیه می شود در هفته اول پس از جراحی بینی استخوانی از مایعات و غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارند استفاده نمایید. جویدن آدامس را نیز بهتر است تا یک ماه فراموش کنید.
مصرف داروها
ضرورت مصرف داروها از جمله آنتی بیوتیک ها یکی از مراقبت های بعد از جراحی بینی استخوانی می باشد که اهمیت زیادی نیز دارد. جلوگیری از عفونت و سایر مشکلات با مصرف این داروها امکان پذیر است.
مراجعه به جراح
معمولا نیاز است پس از یک هفته به پزشک مراجعه نمایید. در این جلسه معمولا بخیه های غیر جذبی کشیده می شود و گچ نیز از روی بینی برداشته می شود.
کلام آخر:
جراحی بینی استخوانی یکی از انواع جراحی هایی است که معمولا نتایج رضایت بخشی به دنبال دارد. وجود اندازه کافی غضروف در ناحیه بینی و پوست نازک آن می تواند یکی از دلایل موفقیت این نوع درمان به شمار رود. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد مراقبت های پس از جراحی است که نقش مهمی در ساختار و شکل بینی بیمار خواهد داشت.
مطلب فوق توسط نویسندگان تهران جراحی با استفاده از منابع علمی تحت وب و کتب علمی نگارش شده است. و همانطور که میدانید که مباحث علمی نیاز به مشاوره جدی پزشک دارد ، هیچگونه مسئولیتی عهده دار تهران جراحی نمیباشد. (دکتر دهقان)